Ugotovite zakaj bi morali investirati v Bosno!

Carine, trošarine in mednarodni odnosi Bosne

Iščete tehtne razloge, zakaj bi morali odpreti podjetje v Bosni? V tem članku bodo predstavljeni številni poslovni pozitivni vidiki in ugodni mednarodni odnosi Bosne in Hercegovine z drugimi državami.

Carine in trošarine:

Carina na uvoženo blago je obvezna, kadar blago prečka carinsko mejo. Dajatve v Bosni in Hercegovini se gibljejo od 0% do 15%. Od leta 2015 pa je mogoče uvoziti izdelke brez dajatev iz Švice, Lihtenštajna, Norveške in Islandije. K temu je pripomogla EFTA (Evropskemu združenju za prosto trgovino).

V Bosni in Hercegovini se smatrajo kot trošarine naftni derivati, tobačni izdelki, alkohol, alkoholne pijače in kava. Davki veljajo za pravne osebe ali podjetnike, ki uvažajo ali izvažajo trošarinske izdelke na ozemlju Bosne in Hercegovine:

Naftni proizvodi: od 0,3 bam do 0,4 bam na liter;
Tobačni izdelki: 42% od maloprodajne cene in dodatnih 0,75 bam na zavojček 20 cigaret;
Brezalkoholne pijače: 0,1 bam na liter
Alkohol in alkoholne pijače: od 8 bam do 15 bam na liter absolutnega alkohola
Pivo in vino: od 0,2 do 0,25 bam na liter.
Kava (nepražena, pražena, mleta kava in kavni ekstrakti): od 1,5 bam do 3,5 bam na kilogram.

Mednarodni odnosi

Italija z odprtjem veleposlaništva v Sarajevu leta 1996, je bila med prvimi članicami mednarodne skupnosti, ki je vzpostavila diplomatske odnose z Bosno in Hercegovina. Italija je druga najpomembnejša trgovinska partnerica Bosne in Hercegovine, pa tudi prvi finančni vlagatelj. Med Bosno in Hercegovino ter Italijo velja sporazum o dvojnem obdavčevanju.

Vendar Bosna in Hercegovina ima sporazume o dvojnem obdavčevanju tudi z drugimi državami, kot so Alžirija, Albanija, Avstrija, Azerbajdžan, Belgija, Kitajska, Ciper, Hrvaška, Danska, Egipt, Arabski Emirati, Finska, Francija, Nemčija, Jordanija, Iran, Poljska, Srbija, Slovenija, Švedska, Turčija itd.

Poleg tega je med državami podpisnicami Cefte, srednjeevropskega sporazuma o prosti trgovini med Albanijo, Srbijo, Moldavijo, Črno goro, Makedonijo in Kosovom. S Turčijo je bil podpisan še en sporazum o prosti trgovini. Bosna in Hercegovina ima tudi sistem splošnih preferencialov z ZDA, Novo Zelandijo, Švico, Norveško, Japonsko, Rusijo, Kazahstanom in Belorusijo, od leta 2006 pa sodeluje v programu Partnerstvo za mir (PzM).

Z odprtjem podjetja v Bosni in Hercegovini se bodo odprle številne priložnosti in izkoristili boste nešteto gospodarskih in davčnih prednosti. Če želite izvedeti več, pišite na info@taxofia.com.

Privacy